Vreme evropsko zarada srpska

Bez autora
Jul 04 2010

Vrata firme danas retko ko zatvara pre 17 časova. Evropski standardi probili su se do radnog vremena. Sem toga, nažalost, retko šta je u životu zaposlenog u Srbiji - po meri Evrope. Samoupravljanje je značilo ustajanje u svitanje, ali i pozdrav sa radnim obavezama već oko 15 časova. Kapitalizam nam je produžio san, pa većina firmi, naročito administrativnih, radni dan počinje u 9. Traje najkraće do 17 časova, a dok se stigne kući - od dana i ne ostane mnogo. Na nove šihte smo se prilagođavali postepeno. Podaci iz 2003. godine pokazuju da je tada čak 75 odsto preduzeća u Srbiji radilo od 7 do 15 ili od 8 do 16 časova. Već tri godine kasnije, taj procenat je spao na - 48, a danas skoro 70 odsto firmi vrata otvara u 9, a zatvara ih u 17 časova. Evropsko radno vreme je karakteristika velikih gradova. Pre svega Beograda, Novog Sada, Subotice, Niša.

Vreme evropsko zarada srpskaVrata firme danas retko ko zatvara pre 17 časova. Evropski standardi probili su se do radnog vremena. Sem toga, nažalost, retko šta je u životu zaposlenog u Srbiji - po meri Evrope.

Samoupravljanje je značilo ustajanje u svitanje, ali i pozdrav sa radnim obavezama već oko 15 časova. Kapitalizam nam je produžio san, pa većina firmi, naročito administrativnih, radni dan počinje u 9. Traje najkraće do 17 časova, a dok se stigne kući - od dana i ne ostane mnogo.

Na nove šihte smo se prilagođavali postepeno. Podaci iz 2003. godine pokazuju da je tada čak 75 odsto preduzeća u Srbiji radilo od 7 do 15 ili od 8 do 16 časova. Već tri godine kasnije, taj procenat je spao na - 48, a danas skoro 70 odsto firmi vrata otvara u 9, a zatvara ih u 17 časova.

- Evropsko radno vreme je karakteristika velikih gradova. Pre svega Beograda, Novog Sada, Subotice, Niša - kaže Dragoljub Rajić, iz Unije poslodavaca.

- U manjim sredinama i dalje radni dan počinje ranije. Ljudima koji imaju zemlju važno je da stignu po podne, posle posla, da rade i na njoj. Javni komunalni sistemi rade ranije, trgovine, takođe.

Dugačiji je sistem rada i u ugostiteljstvu. Proizvodnja radi najčešće u dve smene. Treću je u Srbiji “ugasila” kriza. Sada poslodavci radnike upošljavaju noću samo kada imaju važnu i neodložnu isporuku. Troškovi su veliki, a noću se dnevnica plaća 130 odsto.

Kada će kročiti u preduzeće i iz njega izaći, međutim, u Srbiji brine sve manje ljudi. Broj nezaposlenih, upozoravaju sindikati sve je veći.

- Radnik u Srbiji bi radio i od 6 do 17 časova, samo da ima platu - kaže Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

- Prihvatili bi i prekovremeno da rade, samo da imaju posao. Poražavajuće je što u Srbiji trenutno milion ljudi ne radi. Samo 17,8 odsto poslodavaca redovno isplaćuje platu. Ostali i kada rade, ne znaju za koliko rade i kada će taj novac primiti. Iz Evrope nam je stiglo samo radno vreme, a sve drugo je daleko od nje.

A najdalje, čini se, zarade. Onaj ko prima prosečnu platu, u maju je bila 33.663 dinara, zapravo svakog sata svog rada zaradi svega - 190 dinara. Nisu malobrojni ni zaposleni koji sanjaju prosek, a žive na minimalcu. Njihov sat rada vredi - 87,5 dinara.

- Ni minimalac u Srbiji nije zagarantovan - upozorava Ranka Savić. - Oko 19 odsto poslodavaca, skoro petina, isplaćuje zarade manje od minimalca. Ima firmi, da ih ne imenujemo, koje radnicima mesečno daju po 3.000 dinara i to na ruke.

Sa takvim zaradama zaposlenima u Srbiji je lakše i da nemaju mnogo slobodnog vremena. I da ga nađu, novca da ga ispune - nemaju.

Kako je prekovremeno

Prekovremeni rad je još jedna bolna tačka srpskog radnika. Često se sa njim susreće, ali vajde od njega reko vidi. Anketa o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku pokazuje da od 40 do 49 sati nedeljno, što bi potpalo u okvire evropske direktive o radnom vremenu, radi 1,6 miliona zaposlenih. Od 50 do 59 sati u radu svake nedelje provede - 199.161 radnik. U najtežoj je situaciji 219.080 zaposlenih koji na poslu provode više od 60 sati nedeljno.

- Radnici moraju da rade prekovremeno kada se to od njih traži, a jako teško, zbog straha od otkaza, mogu da nateraju poslodavce da im to i plate - kaže Ranka Savić.

- U poslednje vreme je bilo određenih pomaka. Sa jednim stranim trgovinskim lancem smo uspeli da se dogovorimo i rešimo taj problem. Interesantno je da zajednički jezik lakše nalazimo sa strancima, nego sa domaćim poslodavcima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik